Ferge Zsuzsára emlékezünk

Ferge Zsuzsa, 1931 – 2024

 ferge-zsuzsa-1-ff

Elment Ferge (Kecskeméti) Zsuzsa, a hazai oktatáskutatás megalapítója. A Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, pályáját a Központi Statisztikai Hivatalban kezdte. Ott ismerkedett meg a társadalomstatisztikával, és a társadalomstatisztikával (rétegeződéselmélet) foglalkozva vált szociológussá, a magyar szociológia egyik újraalapítójává. Korszakos könyve a Társadalmunk rétegeződése (Közgazdasági Kiadó 1969) társadalomkutatók generációinak vált tájékozódási pontjává.

Az MTA Szociológiai Kutató Csoportjának (később Szociológiai Intézet) osztályvezetőjeként kezdte foglalkoztatni az oktatáskutatás. Meghatározó jelentőségű vizsgálata A pedagógusok helyzete és munkája (MTA Szociológiai Kutató Intézet, 1972), amelybe tanítványai, későbbi kollégái bekapcsolódva vele együtt formálták a  taársadalomtudományi indíttatású oktatáskutatást. Könyvei és publikációi közül számos a magyar nyelvű oktatáskutatás sokat forgatott művének számít (Az iskola szociológiai problémái, 1974; Az iskolarendszer és az iskolai tudás társadalmi meghatározottsága, 1976).

2015-ben a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete Báthory-emlékéremmel tüntette ki. Amikor a Báthory-díjat átvette, azt mondta: örül és megtisztelve érzi magát, jobban, mintha állami elismerést kapott volna. Mert a Báthory-díj mögött kollégái, tanítványai és a pedagógusok elismerését érzi. Így emlékezünk rá mi is.   

A hozzászólások le vannak tiltva.